• 40 jaar ERP-ervaring
  • ERP door en voor fabrikanten
  • Lean manufacturing
Contact

Vanwyk Systems

icon_pdf_bigDownload PDF

Vanwyk Systems - een producent van hoogwaardige industriële meng- en doseerinstallaties met hoofdkwartier in Oldenzaal (NL) - nam in 2001 de activiteiten van Vald. Henriksen en Brugman over. Beide bedrijven leverden machines aan de textielmarkt, maar verder liepen de disciplines uiteen. De samenwerking heeft de positie van de Vanwyk Groep versterkt.

In een vraaggevoelige markt, waarin prijs en kwaliteit even belangrijk zijn, kan de Oldenzaalse machinefabriek in het operationele proces de kosten drukken en het risico spreiden. Zelfs de automatisering van de drie-eenheid is nu geïntegreerd met glovia G2, het ERP-systeem van Glovia International.

De organisatie

Vanwyk Systems bestaat binnenkort vijftig jaar. In 1959 begon het bedrijf met de verkoop van machines voor het doseren en mengen van kleurstoffen en chemicaliën. De machines en de projecten werden in de loop der jaren steeds geavanceerder. Besturingssoftware en add-on modules vormen een steeds essentiëler onderdeel, waardoor het mogelijk wordt complexe turn-key projecten te realiseren. Verder was het de kwaliteitsstandaard, waarmee Vanwyk internationaal naam verwierf.

"Er zijn machines die al 30 jaar operationeel zijn", vertelt Directeur Techniek en Operations Ben Kamp. "Klanten zien dit nog steeds als een waarborg voor de kwaliteit die we leveren en dat willen we vasthouden. De markt wordt ook steeds meer prijsgedreven. Daardoor zijn de kostprijs en de te leveren kwaliteit even essentieel!"

Flexibel produceren

"In een klantenordergestuurde organisatie komen altijd pieken en dalen voor. Door het leveren van verschillende producten vangen we dit op. Maar ook door ons te richten op meerdere industrieën. Het betreft dan voornamelijk de Vanwyk producten. Vanwyk levert doseersystemen voor de smaak- en reukstoffenindustrie, de textielindustrie en de coating industrie. Samen met de producten van Vald. Henriksen en Brugman, continue was- en bleekmachines voor de textielindustrie, vormt dit een breed gamma. Door het samenvoegen van deze doelgroepen kun je de vraag uit de verschillende markten beter beheersen. Kortom, wanneer er veel werk is voor Brugman en weinig voor Vanwyk is dit geen probleem, want we kunnen onze productiecapaciteit in Oldenzaal altijd uitbalanceren naar gelang de vraag van de drie bedrijven", aldus Kamp.

Pretreatmentheader

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bijkomend voordeel is dat Vanwyk Systems hiermee veel overheadkosten bespaart. "We opereren wereldwijd voor een groot deel in hetzelfde segment", vervolgt Kamp. "Dat betekent dat onze verkoop drie producten kan aanbieden. Daarnaast regelen we ook onze planning centraal. Vanuit Oldenzaal concentreren de drie bedrijven zich vooral op engineering en assemblage, terwijl gezamenlijk de leveranciers worden aangestuurd, die elders in Europa zitten. Inclusief onze productie- & servicefaciliteit in China. glovia G2 is hierin de centrale backbone omdat alle afdelingen hun informatie hierin vastleggen en gebruiken voor het aansturen van de operatie. Belangrijk is dat de totale materiaalstroom goed loopt, dat alle benodigde materialen aanwezig zijn als we beginnen met assembleren", aldus Kamp.

Up time

Ook de After Sales Service kon gezamenlijk worden gerealiseerd. "Waar ook ter wereld, in principe moet een klant zijn machine continu in bedrijf kunnen houden. We kunnen vanuit Nederland de onderdelen snel toeleveren of met onze leveranciers afspreken dat we de nodige stukken vanuit het betreffende land snel bij een klant krijgen. Voor de kritische onderdelen (motoren, pneumatiek, hydraulica) werken we met gerenommeerde merken, die wereldwijd verkrijgbaar zijn. Desondanks is het belangrijk dat we onze klanten vertellen welke delen kritisch zijn en dus beter op voorraad gehouden kunnen worden, om een zo hoog mogelijke up time te garanderen."

Cost of ownership

Niet alleen de aanschafprijs en levensduur bepalen de operationele kosten van de machine. Service- en onderhoudskosten vormen ook een wezenlijk onderdeel hiervan. Vanwyk biedt zijn klanten een dienstenpakket aan om deze kosten te beheersen. Een vakkundige helpdesk, servicebezoeken en preventieve onderhoudsschema's kunnen naar behoefte aan vaste tarieven aangeboden worden.

Terug naar de operatie. Automatisering maakt volgens Kamp een belangrijk deel uit van de strategie om tijdig en met geringe kosten te produceren. "Het is ideaal om het gehele traject van engineering tot eindassemblage onder controle te hebben. Zo kunnen we al in de offertefase exact bepalen binnen welke grenzen een project verkocht kan worden", getuigt Ben Kamp.
 

Het systeem moest standaard verschillende valuta en meerdere bedrijven ondersteunen. Daarnaast was het van belang dat er meerdere productieconcepten, inclusief services, in één pakket konden worden ondergebracht. Uiteindelijk is dat glovia G2 geworden vanwege hun jarenlange ervaring met discrete productiebedrijven.

Ben Kamp, Directeur Techniek & Operations - Vanwyk Systems

Het kiezen van een geschikte ERP leverancier is voor elke onderneming een enorme uitdaging. Vanwyk Systems vond zijn partner in Glovia International uit Eindhoven, dat sinds 2000 een 100% dochteronderneming is van Fujitsu, de derde grootste IT-dienstenleverancier ter wereld.

"We hadden specifieke eisen", begint Kamp. "Het systeem moest standaard verschillende valuta en meerdere bedrijven ondersteunen. Daarnaast was het van belang dat er meerdere productieconcepten, inclusief services, in één pakket konden worden ondergebracht. Uiteindelijk is dat glovia.com geworden van Glovia International, vanwege hun jarenlange ervaring met discrete productiebedrijven en mixed-mode logistieke concepten."

Discrete productiebedrijven

"Veel mensen zullen beweren dat ERP in toenemende mate een commodity wordt, maar als je goed kijkt naar de kern van een systeem, dan zie je de verschillen nog steeds", vertelt Huub Homan, Customer Delivery Manager bij Glovia International. "Je ziet heel snel aan een ERP-systeem waar de oorsprong heeft gelegen, en of het vanuit de financiële hoek of vanuit een engineering/productie achtergrond is ontstaan. glovia G2 is aanvankelijk ontwikkeld door een separate divisie van Xerox voor de markt van multi-site productie bedrijven. Vanuit die basis is onze software verder gegroeid. Dat maakt glovia G2 nu dus bijzonder geschikt voor complexe productieprocessen en bedrijfsstructuren. Een voorbeeld hiervan is de machinebouw, waarbij geen product maar een oplossing verkocht wordt, bestaande uit het ontwerp, het systeem, de installatie, handleidingen en support, waarbij je ook een ingewikkelde manier van factureren kan hebben."

Toekomst

"De samenwerking tussen Glovia International en Vanwyk Systems loopt al vele jaren, de recentste stap was de migratie naar glovia G2. Hiermee heeft Vanwyk alle mogelijkheden om de verdere groei van de onderneming te ondersteunen", aldus Kamp.

www.vanwyk.nl